Sayfalar

8 Haziran 2012 Cuma

HAFIZA NASIL KAYBEDİLİR?

Hafıza 3 aşamalı işler. Duyumsal bellek --> Kısa süreli bellek --> Uzun süreli bellek
Duyumsal bellek, hafızanın ilk aşamasıdır ve gelen uyarıcıyı ilk 3 saniye içinde kaydeder. Kısa süreli bellek, 20-30 sn arasıdır. Uzun süreli bellek ise depolama yeridir ve anıları sonsuza kadar orada saklar. Bilgiler gerektiğinde oradan tekrar kısa dönemli belleğe çağrılır. 
Uzun dönemli bellek, beynin hippocampus kısmında çalışır. Tüm anılar orada saklanır. Aynı zamanda insan vücudunun mucizevi yapısı, bazı motor hareketleri "beyincik" olarak bilinen cerebellum'a kaydeder. Yani araba kullanmak, piyano çalmak, bisiklet sürmek unutulmaz çünkü bilgiler cerebellum'da kodlanmıştır. 
Mungan, "Hatırlamak için bir hafızamız varken, unutmak için hiçbir şeyimizin olmaması hayatın bize attığı en büyük kazıktır." diyor. Adam haklı. O zaman biz de hayata kazık atarız. 
Şimdi benim bir teorim var. Kafamızı duvara yeteri kadar şiddetli ve sık vurursak, hippocampus'e zarar verebiliriz. Uzun dönemli belleğin ana deposu olan bölümü devre dışı bırakabilirsek, hatırası acı veren tüm detayları yok edebiliriz. Hiç yaşanmamış gibi sanki. 
Bize yapılan haksızlıkları, emanet verdiğimiz kalbimize edilen hıyanetleri, sevilişlerimizi, kandırılışlarımızı, inanışlarımızı, inanırmış gibi yapışlarımızı, yaşanan en güzel ve özel anıları, kahkaları ve heyecanları ve hatta kokuları- evet kokuları- sonsuza kadar unutabileceğiz. 
Denemeye değer bir yol; hippocampus'u yok et, "geriye kalan 'beyincik'le yaşa." Tıpkı birçok insan gibi.. 
Sadece, yandaki parçayı açıp duvara kafa atmaya başlarsak, parça bittiğinde her şeyi unutacağımıza eminim. Uygulayanlardan da geri bildirim bekliyorum. Deneyimiz başarılı olursa adımı bir "Freud, Bandura, Cadı Avcısı, Pavlov" sıralamasında görebilirsiniz. 
Neden olmasın? Denemeye değer. Onca zorluğa, haksızlığa ve riyakarlığa katlandık, bir de 'unutmaya' katlamak zorunda değiliz. 
Değiliz.

"Anmak mı? Anma, başkaları duymasın. Hatırlamak mı? Hatırlamayabilirsin. Unutmak mı? Unutamazsın."
Özdemir Asaf

1 yorum:

Adsız dedi ki...

teknolojiyi yine 40 yıl geriden takip ediyosun bacım. ayrıca senin için o kadar twitter açtım insan bi takip eder amk. ayıp valla ayıp!

http://en.wikipedia.org/wiki/Electroconvulsive_therapy

It is the purported effects of ECT on long-term memory that give rise to much of the concern surrounding its use.[47] The acute effects of ECT can include amnesia, both retrograde (for events occurring before the treatment) and anterograde (for events occurring after the treatment).[48] Memory loss and confusion are more pronounced with bilateral electrode placement rather than unilateral, and with outdated sine-wave rather than brief-pulse currents.